Sveriges mest populära hästraser

Hästsektorn är stor i Sverige och hästsportens varierande sektioner är oerhört populära. Det lär finnas mellan 300 000 – 400 000 hästar i Sverige, vilket gissningsvis är ett av de högsta talen i Europa fördelat på antalet invånare. För den som gillar hästar finns det dessutom massvis av olika hästraser att välja mellan och här är fem stycken utsållade som är lite extra populära bland svenskarna. Det ska förstås sägas att när det talas om hästraser så inkluderas även ponnyer, även om de vanligtvis inte benämns som hästar.

1. Shetlandsponny

Som en klar stjärna bland populära hästraser i Sverige hittas den lilla shetlandsponnyn. Denna charmör är en lugn men envis miniponny som kan få ett och annat lekfullt fnatt ibland. Shetlandsponnyn kan bli upp till 107 cm hög och den passar därför som en häst till de små barnen liksom som en körhäst till äldre barn. Den används också ofta som sällskapshäst till andra hästar, inte minst då den är relativt billig i drift tack vare dess lilla kropp. Som namnet antyder härstammar shetlandsponnyn från Shetlandsöarna i Storbritannien.

2. Gotlandsruss

På en andra plats har gotlandsrusset kvalat in och även denna häst är egentligen en ponny. Gotlandsrusset hör hemma på Gotland där det anses ha levt ända sedan järnåldern och då främst i halvvilda flockar. Den här ponnyn passar utmärkt till barn då den mäter mellan 115 – 130 cm över manken och har ett trevligt temperament. Gotlandsrusset ses ofta vid travtävlingar för ponnyer och russet är även vanligt som ridskolehäst. Som kuriosa kan nämnas att ponnyn också kallas för skogsbagge.

3. Islandshäst

Även tredje platsen knips av en ponny och det är den berömda islandshästen som hamnar på denna placering. Islandshästen är en tålig och mångsidig ponny som kan användas till de flesta hästsporter. Den är känd för att ha en eller två extra gångarter, där tölten är den vanligaste, och det är islandshästar som ofta hittas hos företag som anordnar turridningar eftersom islandshästar är både trevliga och starka. Avel av islandshästar har skett på Island sedan ön befolkades och än idag lever hästarna ofta i halvvilda flockar.

4. Svenskt varmblod

En och annan häst måste ju hamna på listan över Sveriges mest populära hästraser och på fjärde plats hittas därför det svenska varmblodet. Denna hästras kan också kallas för svenskt halvblod och den har avlats fram ur en svenska lantras. I själva verket var det den svenska staten som började att avla fram svenska varmblod, mycket på grund av att den svenska hästpopulationen var i ett ganska vedervärdigt skick. Projektet fick fram en allsidig häst med ett bra temperament och denna hästras ses ofta inom hoppning, dressyr, fälttävlan liksom körning.

5. Engelskt fullblod

På femte plats hittas engelskt fullblod och denna hästras är också en klassisk häst. Aveln av engelska fullblod går tillbaka till England under 1600-talet där uppfödarna främst var intresserade av hästens förmåga att springa fort, vilket har gjort engelskt fullblod till den snabbaste rasen i världen. Detta fartintresse lever kvar än idag och det engelska fullblodet är en av få hästar där utseendet har spelat mindre roll. Det är en hetlevrad häst som gör bra ifrån sig på galoppbanor men som även ses inom andra hästsporter.